top of page

Fotoğraf Sanatçısı Çiğdem Emir ile Röportaj

" Önce içimde bir huzursuzluk başlar. Bu bana bir şeyler yapmam gerektiğini söyler. Üzerine düşünürüm kurgularım önce kafamda. Sonra modelime düşündüğüm şekilde makyajını yaparım. Tüm makyaj tasarımını kendim yaparım. Ve o anki ruh halim ve modelle olan etkileşimle nereye giderse çekimi yaparım. "


Bize kendinizden bahseder misiniz?


Yıldız teknik üniversitesi fizik bölümü mezunuyum. 12 yıldır fotoğrafçılık yapıyorum.


Fotoğrafa olan ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?


Güzel sanatlara çocukluğumdan beri ilgim var. Güzel sanatların her dalıyla neredeyse uğraştım. Tiyatro, resim, şiir ve denemelerim var çeşitli dergilerde yayınlanan.


Fotoğraflarınızda neleri anlatıyorsunuz ve nelerden ilham alıyorsunuz?


Fotoğraflarımı bilinçaltımın anlık kendini göstermesi gibi algılıyorum. İlhamım yaşadığım yer, ailem ve toplum tabi ki. Kollektiften etkilenmemek mümkün değil pek tabi ki. Kendi iç dünyamın bu etkileşimlerden aldığı, algıladığı neyse onu yansıtmaya çalışıyorum. Özellikle kadın portrelerinde.


Bir işin üretim süreci nasıl başlar? İşlerinizin üretim sürecini anlatır mısınız?


Önce içimde bir huzursuzluk başlar. Bu bana bir şeyler yapmam gerektiğini söyler. Üzerine düşünürüm kurgularım önce kafamda. Sonra modelime düşündüğüm şekilde makyajını yaparım. Tüm makyaj tasarımını kendim yaparım. Ve o anki ruh halim ve modelle olan etkileşimle nereye giderse çekimi yaparım. Temel oluşturduktan sonra kalanı doğaçlama olarak ilerler. Sonra bilgisayarım da fotoğrafları incelerim beni içine alan üzerinden başlayarak çalışırım. Manipülasyonu genelde fotoğrafı çekerken bazı tekniklerle yaparım. Işıkla oynamayı severim.


Kendinizi hangi sanat akımına daha yakın hissediyorsunuz?


Tanımlama yapmayı sevmiyorum ama sürrealizm olabilir. Ama gerçekten bir tanımlama içinde olmayı sevmiyorum.


Sizce sanat kim için ya da ne içindir?


Sanat bana göre sanatçı içindir. Çünkü bana ait duygular, bana ait bakış açısı diyerek çoğaltabilirim, doğal olarak benimle ilgili.


Sizi etkileyen veya beğenerek izlediğiniz sanatçılar kimlerdir? Çağdaş sanatçılardan sevdiğini, takip ettiğiniz isimler var mı?


Çok fazla dışarıya bakmayan daha içe dönük biriyim ama elbette var. Tabi ki Ara Güler, Cindy Sherman, Murat Germen diyebilirim.

Malzeme ve eser arasındaki ilişkiyi nasıl yorumluyorsunuz?


Sunum tabi ki çok önemli. Fotoğrafın hangi malzemeye basıldığı ve çerçevesi olup olmaması olacaksa rengi çok önemli. Etkileyiciliği sunumla tamamen değişebiliyor. Doğru seçim yapmak önemli.


Pandemi süreci size ve işlerinize nasıl yansıdı?


Tabi ki iyi yansımadı. Dünya durdu ben de durdum psikolojilerimiz altüst olmuştu malesef.


Sanat eserlerinin online satışı hakkında ne düşünüyorsun?


Kolay ulaşılabilir olması çok güzel bence gitmemizin mümkün olmadığı yerlere eserlere ulaşabiliyoruz. Benim de uzun zamandır iyi online satış sitelerinin bazılarında işlerim var. İsveç’e Amerika’ya işlerimi gönderdim. Sadece burada galeriler de olsa satışlar, orda ki insanlar benim fotoğraflarımı bilemiyor olacaklardı.


Sanatçı – koleksiyoner ilişkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?


Açıkçası pek bir fikrim yok. Koleksiyoner tanıdığım yok :)


Sanatı nasıl tanımlarsınız? Sizin için sanat nedir?


Benim için sanat insanın, kendi estetik değerleri ile kendini ifade etme şekli bir çeşit dil aslında. Kendinle bağlantı kurabildiğin ya da dilini anlayabildiğin eserlere bayılıyoruz.




Geleceğe dair planlarınızdan biraz bahsedebilir misiniz?


Pek bir planım yok açıkçası. Yapabildiğim kadar yapmak yaratabildiğim kadar yaratmak. Kul kurar kader gülermiş son yıllarda tüm dünyanın deneyimlediği birşey oldu. Hep öyleydi de biz planlar yapabildiğimiz sanısına kapılıyorduk.


Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?


Teşekkür ediyorum:)


Sanatçı Çiğdem Emir Hakkında


Çiğdem Emir, 1978 de doğdu. Fotoğraflarında genellikle kadın portreleri üzerine çalışıyor. Çalışmalarında ki portreler bilinç altında ki anlık duygu durumlarını temsil ediyor.


Fotoğraflar üzerinde ki manipulasyon, sıradan olana karşı tepki. Her bir portreyi anlık duygu durumlarının yansıması olarak ortaya çıkarıyor. Kendimize itiraf edemediklerimiz, dünyada olan biten herşeyi görme biçimlerimiz, farkında ya da farkında olmadan. Fotoğraflarını, içimizde ki varoluş biçimlerinin dışarıya yansıması olarak tanımlıyor.


Fotoğraf çekimlerinde, modellerin makyajını da kendisi yapıyor, içinden gelidği gibi. Eserleri hem Türkiye ‘ de hem de uluslararası alanda sergileniyor, galeriler ve sanat Fuarları aracılığıyla.


Sergiler


“Golden Year II” Group Exhibition, Galerie D’Art La Vision, İstanbul, 2022


Online Group Exhibition, Galeri Art’s&Avayenaghsh Art Group, 23-29 November, 2022


“Golden Section”, Fine Art Association, Galery Art Production, Ankara, 2022


“Interpretive Reflections” Solo Exhibition, Fine Art Association, Zulfu Livaneli Cultural Centre, Ankara, 2019


“Big Touches”, Fine Art Association, Müjdat Gezen Art Center, Ankara, 2019


“Polychrome”, Fine Art Association, Müjdat Gezen Art Center, Ankara, 2019


In-decent Art Exhibition Project Part II, Art Rooms, Cyprus, 2017


Artankara Contemporary Art Fair, 2017


In-decent Art Exhibition Project I, Art Rooms, Cyprus, 2016


Brooklyn Oyster Project, Brooklyn, USA, 2016


‘’Now’’ Group Exhibition, Bahariye Art Gallery, Istanbul, 2016


‘’Republic Art Exhibition” Group Exhibition, Bahariye Art Gallery, Istanbul, 2016















Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page