top of page

Ressam Melike Kara ile Söyleşi

Kendimi “Sanat Sanat İçindir” anlayışına daha yakın hissediyorum. Sanat yaparken yalnızca sanatın kollarına ve içeriğine dikkat edilerek sanatın yapılması gerektiğini düşüyorum.


Öncelikle sizi tanıyarak başlayabilir miyiz?


Çok küçük yaşlarda resim yapmaya başladım. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi (Resim) bölümünden mezun oldum. Genelde sanatın her dalını seviyorum. Cesur ve yeniliklere açık biriyim, farklı şeyler öğrenmek, denemek beni besliyor. Aynı zamanda Bioenerji ile ilgili eğitim aldım, bana müthiş katkı sağladı. Sanatıma enerjiyi entegre ediyorum ve bununla ilgili Çakra Koleksiyonumu hazırladım.


Çakra eserlerime enerjisel olarak uyumlama yapmaya başladım, çok farklı bir birleşim oluyor. Şuan hep gerçekleşmesini istediğim kendi markam Melike Kara Art&Design’ı kurdum. Markamın bünyesinde aynı zamanda Doğa dostu, geridönüşüm malzemelerinden hazırlanan tasarımlara da yer vermeyi amaçlıyorum.



Aileniz nasıl bir tepki gösterdi resim sanatı ile ilgilenmenize?


Genelde toplumda şöyle bir algı vardır ne olacaksın diye sorarlar ve cevap olarak Doktor, Mühendis ve benzeri meslekler söylenmesini isterler. Üniversitelerin sanat ile ilgili bölümlerine yetenek sınavıyla yerleştirilme yapılıyor. İlk olarak anneme söylediğimde acaba başka bir bölüm tercih etsen resmi hobi olarak yapsan demişti. Sonrasında çok katkı sağladılar ve destek oldular.


Özellikle ablam şuan bu konumdaysam çok emeği vardır üzerimde, beni bu alana yönlendirendir, sonsuz teşekkürler. Ben de resim yaptığımda ilk onların beğenisine sunuyorum, benim jüri üyelerim.


Bir işinizin üretim süreci nasıl başlar? İşlerinizin üretim sürecini anlatır mısınız?


Kendimi rahat hissettiğimde ve kendimle başbaşa kaldığımda yaratıcılığım devreye giriyor ve ortaya harika tasarımlar çıkıyor. El ritmiyle fırça kullanmadan farklı bir teknik ile çalışıyorum. 4 - 10 gün arasında değişiyor üretim süreci bazen daha fazla da sürüyor.


Bir takım işlemlerden geçiyor, önce eserin tasarım kısmı var sonrasında koruyucu işlemler uyguluyorum, içime sinmezse en başa dönüyorum ve her şey baştan başlıyor.



Kendinizi hangi sanat akımına daha yakın hissediyorsunuz?


Soyut Sanat, Gerçeküstücülük/Sürrealizm


Sizce sanat kim için ya da ne içindir?


Kendimi “Sanat Sanat İçindir” anlayışına daha yakın hissediyorum. Sanat yaparken yalnızca sanatın kollarına ve içeriğine dikkat edilerek sanatın yapılması gerektiğini düşüyorum. Fakat günümüze bakacak olursak eserlerin toplumsal konulardan, toplumdan tamamen bağımsız olmadığını görüyorum. Birçok şey gelişiyor, eviriliyor ve değişiyor. Sanat da bunlardan biri, o da çağa ayak uyduruyor.


Sizi etkileyen veya beğenerek izlediğiniz sanatçılar kimlerdir?


Gerhard Richter, Gustav Klimt, Fustave Moreau, Vincent Van Gogh, Paul Klee ilk aklıma gelen sevdiğim sanatçılar.


Pandemi süreci size ve işlerinize nasıl yansıdı?


Pandemi süreci çok farklı ve zor bir süreçti fakat aynı zamanda beni sanata daha çok yakınlaştıran, kendimi bulmama yardımcı olan pozitif bir dönem oldu. Bu süreçte bir çok eser yaptım ve kendimi geliştirdim.


Şu an kurduğum Melike Kara Art & Design’ın temelleri bu süreçte atıldı aslında. Karma sergilerim de bu dönemde gerçekleşti.


Yurtiçi ve yurtdışı bir çok online sanat sitesinde eserlerimin satışı bu dönemde başladı. Pandemi sürecinin hayatıma olumlu yönde bir çok getirisi oldu diyebilirim.



Geleceğe dair planlarınızdan biraz bahsedebilir misiniz?


Sanat ile enerjiyi daha fazla birleştirerek çok farklı işler ortaya çıkarmak istiyorum. Yurtiçi ve Yurtdışında gerçekleştireceğim projelerim var, onları daha fazla sanatsevere ulaştırmayı planlıyorum.


9-12 Mart 2023 tarihinde gerçekleşecek olan Artankara 9. Çağdaş Sanat Fuarı için eserlerimi tasarlıyorum, onun hazırlığı içerisindeyim.


Sergiler

2012-Exlibris sergisi-Çimenlik Kalesi, Çanakkale

2022-Mist-Luna Sanat Galerisi karma sergi, İstanbul

2022-Possible-Galerie D'art La Visione karna sergi, İstanbul

2022-In The Deepest Ocean-Luna Sanat Galerisi karma sergi, İstanbul

2022-Nuance-Bahariye Sanat karma sergi, İstanbul


2022-Empathızıng-Pinelo Sanat karma sergi, Varna- Bulgaristan





266 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page