top of page

Sanatçı Ekin Sarı ile Söyleşi

"Moda ve Dijital Sanat çalışmalarım birbirini besliyor. Yaptığım resimleri ve desenleri tasarladığım giysilerin üzerinde de yaşatıyorum."

Bize öncelikle kişisel hikayenizi anlatır mısın?


Hem sanat hem de profesyonel kariyerinde neler yaptığınızı ve dijital sanatla yollarınızın nasıl kesiştiğinin hikayesini merak ediyoruz.


07.04.1983 Ankara doğumluyum. Çocukluğumdan beri sanatla iç içeyim. 3 yaşında resim yapmaya başladım.


Bu özelliğimi hemen fark eden ailem beni ilk sanat eğitimimi almam için Ankara’da Kayıhan Keskinok’un Resim atölyesine başlattı ve uzun yıllar devam ettim.


5 yaşında Kırmızı Pabuçlar Bale Stüdyo’sunda klasik bale eğitimine başladım ve 13 sene klasik bale yaptım ve şimdi yıllar sonra yeniden Etiler Sanat Merkezi’nde bale yapıyorum.


İstanbul’da Deniz Orkuş & Dara Abadi Atölyesi’nden resim dersleri aldım.Yeditepe Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nden dereceyle mezun oldum. Aldığım Moda Tasarım eğitiminin beni Dijital Sanata daha çok yakınlaştırdığını söyleyebilirim. Mezun olduktan sonra İstanbul’daki hazır giyim endüstrisindeki firmalarda tasarımcı olarak çalıştım.


Kariyerimi ilerletmek için Moda Tasarımı Master’ımı Domus Academy Milano, İtalya’da tamamladım. Milano’da yaşadığım 3 sene boyunca Tela Creative Studio ve Showroom Papaveri’de çalıştım. Bu dönemde de hem hazırladığım projelerde , hem çalıştığım işlerde Dijital Sanat çalışmalarıma moda bakış açısıyla devam ettim.


Türkiye’ye döndükten sonra bir dönem Arzu Kaprol’un asistanlığını yaptım, daha sonra Derishow’da tasarım ekibinde tasarımcı olarak çalışıp koleksiyon hazırladım.


İşimi kendi tasarımlarımı yapabileceğim bir şekle dönüştürüp, sonunda hep istediğim kendi markam olan Funkshion by Ekin Sarı’yı 2021 yılında kurdum. Markamla sınırlı sayıda üretilen Limited Edition ürünler yaparak , çok yüksek adette, hızlı ve çabuk tüketilen ve doğaya zarar veren üretimi sorgulamayı ve harekete geçmeyi amaçlıyorum.


2022 yılından itibaren de çok sevdiğim resim yapmaya ağırlık vermeye başladım. Moda ve Dijital Sanat çalışmalarım birbirini besliyor. Yaptığım resimleri ve desenleri tasarladığım giysilerin üzerinde de yaşatıyorum.


Genel bir tema ya da eser çeşidiniz var mı? En sevdiğiniz işiniz hangisi? Hiç satmaya

kıyamadığınız bir işiniz var mı?


Temalar da resim teknikleri gibi dönemlere göre değişebiliyor. Minimal Kompozisyonlar kadar

Karmaşık kompozisyonlar da hep ilgi alanıma girer. Resim çalışmalarım için son dönemdeki

temamın ismi Dragon Fire - Ejderha Ateşi.


Tasarıma olan kavramsal bakış açımı yansıtıyor ve Sanat & Moda üzerine yaptığım üretimlerin DNA’sını oluşturuyor. Bu temayla hem Digital Sanat hem de Karışık Teknik olarak çalıştığım işlerim var.


En belirgin olarak bu temayı Dragon Fire Up in Flames adlı eserimde görebilirsiniz. En sevdiğim işim , tek bir tane söyleyemem çünkü birden fazla :)



Dragon Fire Up in Flames , The Dragon Kiss ve Love & Hate. Hiç satmaya kıyamadığım bir eserim var , evet : Love & Hate isimli karışık teknik olarak çalıştığım tablom.



Kendinizi nasıl tanımlarsınız?


Ben enerjik , yaratıcı , pozitif , eğlenceli , araştırmacı , hayvansever , protest bir sanatçı ve moda

tasarımcısıyım. Müzik , sanat , seyahat , dans , doğa ve tarihten ilham alıyorum.


Kendinizi hangi sanat akımına daha yakın hissediyorsunuz?


Soyut / Abstract Art , Digital Art ve Pop Art


Sizi etkileyen veya beğenerek izlediğiniz sanatçılar kimlerdir?


Vincent Van Gogh , Pablo Picasso , Salvador Dali , Pieter Bruegel , Antoni Gaudi , Paul Klee, Andy

Warhol , Roy Lichtenstein , Frida Kahlo , David Bowie , Alexander McQueen , Yves Saint Laurent ,

Vivienne Westwood, Hüseyin Çağlayan , Ergin İnan. Ayrım yapamadım , sevdiklerimin çocuğunu

sıraladım.


Pandemi süreci size ve işlerinize nasıl yansıdı?


Pandemi süreci tüm dünyada çok zor bir süreçti ve hepimizin hayatını derinden etkileyerek değişiklikler yaşanmasına sebep oldu. Evlere kapandığımız bu dönemi ben verimli bir şekilde değerlendirmeye çalıştım. Yaptığım işin tasarım olması sebebiyle de benim açımdan bu dönem

yaratıcı ve üretken geçti.


En önemlisi de hep istediğim kendi markamı Funkshion by Ekin Sarı’yı bu dönemde kurdum. Koleksiyonumda yer alan Limited Edition T-shirt ve Sweatshirt modellerini ve baskıları bu dönemde tasarlayıp üretimini gerçekleştirdim.



Geleceğe dair planlarınızdan biraz bahsedebilir misiniz?


Moda ile sanatı mixleyerek güzel işler yapmaya devam etmek istiyorum. Gelecekte işlerimle hem Türkiye’de hem de uluslarası alanda dikkat çekip daha fazla sayıda sanatseverlere , kitlelere ulaşmak istiyorum. Katıldığım Karma Sergilerden sonra zaman içinde Solo Sergilere de başlayabilirim.


Moda Tasarım tarafım için gerçekleştirmek istediğim Catwalk fikirlerim de var. Kasım ayında Selanik’te gerçekleşen 6. Uluslarası Selanik Fuarı’nda ilk Live Performance ‘ımı gerçekleştirdim. Bu Live Performance konusunu zaman içerisinde geliştirip büyütmeyi düşünüyorum.



2022 yılında Katıldığım Resim Sergileri


* La Visione Art Gallery - Space Karma Resim Sergisi


* Signature Art Gallery - Sprint Art Karma Resim Sergisi


* La Visione Art Gallery - Shine Karma Resim Sergisi


* Signature Art Gallery - Brown Karma Resim Sergisi


* Signature Art Gallery - Wonderland Online Karma Resim Sergisi


* Pinelo Art Gallery - 6. Uluslarası Selanik Sanat Fuarı - Art Thessaloniki


* Signature Art Gallery - Benlikler Karma Resim Sergisi


* Art 212 - Yeni Yıla Merhaba Karma Resim Sergisi


* Luna Grande Art - New Year New Hopes Görsel Sanatlar Sergisi





125 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page