top of page
Yazarın fotoğrafıCollective Kadıköy

Ressam Nurcan Şahin ile Söyleşi

"Aynı resim üzerinde sıkılmadan aylarca çalıştığım zamanlar oluyor ama çıkardığınız esere bakınca bu size zor gelmiyor."


Sizce sanat kim için veya ne içindir?


Ben evrende daimi bir dönüşümün hakim olduğu kanatindeyim. Sanat da insan ruhunun sahip olduklarının çeşitli biçimlere dönüşümüdür ki bunun ,insanı diğer canlılardan ayıran ve hayatta tatmin eden nadide eylemlerden biri olduğunu düşünüyorum. İşte bu yüzden resmi en çok kendim için yapıyorum.Güzelliği gördüğüm her karedeki ayrıntıları keşfetmek,bu ayrıntıların tuvalde boyayla kendi yorumumla tekrardan canlanmasını izlemek bana zevk veriyor. Bana sağladığı bu doygunluk hissiyatını kendimle sınırlamam olmaz tabii. İnsan , ortak duygulara sahip olduğu toplumdan bağımsız düşünülemez ve bu yüzden sanatın yapılış amacı herkes için farklı olsa da etkileri kişiyle sınırlı kalmaz topluma yayılır.


Kendi kendine resim yapmak öğrenilebilir mi?


Tabii çünkü her şey kuralına göre olacak anlayışı resim sanatında yok. Herkesin tarzı kendine özgü oluyor. Ama eklemekte fayda var ki eksiklikleriniz mutlaka oluyor ve bunları görmek herkes için kolay değil. Bir hoca eşliğinde eğitim almak eksikliklerinizi görmeyi daha da kolaylaştırıyor, hız kazandırıyor ve potansiyelinizi açığa çıkarıyor.


Neleri resmedersiniz?


İnsan, yaşamının dışında süren hayatı görünce hem yalnız olmadığını hissediyor hem de kendi varlığına dair farkındalığı artıyor .Bana yaşadığımı hissetiren doğanın kendisi olduğundan ondaki güzellikleri görmek de haz veriyor. Dolayısıyla genellikle doğaya ait varlıkları resmederim. Mesela ağaçlar içlerinde aynı anda kudret ve zarafet barındırmalarından dolayı beni her zaman etkilemiştir. Çiçeklerin canlı renkleri ve onları yaprak yaprak resmetmek de beni cezbeder.


Bununla birlikte son dönemlerde tarihi yapılara da merak saldım. Geçmişten bugüne ayakta duran yapılar bende hayranlık hissi oluşturuyor. Son olarak da zihnimde tasarlayarak tuvale dökmüş olduğum motif çalışmalarım mevcuttur.


Malzeme ve eser arasındaki ilişkiyi nasıl yorumluyorsunuz?


Ben daha çok yağlı boya ve kuru pastel çalışıyorum. Bunun üzerinden yorumlayacak olursam kuru pastel resmi daha sıcak ve kadife gibi yumuşak gösteriyor. Ayrıca yağlı boyanın aksine resmin kendisini daha dumanlı ve ayrıntılarını belirsiz kılıyor. Yağlı boya ise resmi daha canlı ve çarpıcı bir noktaya taşıyor.


Bize kendinizden bahseder misiniz?


Aslen Kırşehirli olup Yozgat’ta dünyaya geldim. Eğitim hayatımı 1988 yılında Kırşehir Eğitim Yüksekokulundan mezun olarak tamamladım.1991 yılında Van’da öğretmenlik mesleğine başladım. Ülkenin farklı il ve ilçelerinde 25 yıl çalıştıktan sonra emekliye ayrıldım. Bu süreç içerisinde her bölgeden insanımızı ,doğayı tanıdım. Resim sanatına dair faaliyetlerim ise Azeri ressam İbrahim Rzayev’in Konya’daki atölyesinde başladı. İlki 2012 yılında Diyarbakır’da ikincisi 2015 yılında Afyon’da olmak üzere 2 kişisel sergi açtım. 7 defa da karma sergiye katıldım. Şimdi ise Ankara’da Sardunya Resim Atölyesinde Raif Gökkuş hocamın öncülüğünde resim çalışmalarıma devam etmekteyim.


Resme olan ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?


Çocukluğumdan beri resme büyük bir tutkum vardı ve resmi çok severek yapıyordum. Çalışma ve evlilik hayatına girince uzun bir süre resme ara vermek zorunda kaldım. Bir arkadaşımın resim kursuna gittiğini duyduğum vakit içimdeki tutkunun sönmediğini anladım ve ben de gitmeye karar verdim. İbrahim Rzayev hocamın kursuna böylece başladım. Kurs eğitimim boyunca hocamdan duyduğum teşvik dolu sözler beni resim yapmaya daha da itti. O günden bugüne 15 yıldır resim yapıyorum.


Beğendiğiniz sanatçılar kimlerdir?


Raif Gökkuş, Ibrahim Rzayev, Atalay Mansuroğlu, Rukiye Garip, İsmail Acar, Hüseyin Sarıtaş beğendiğim ressamlardan bazıları.


İşlerinizin üretim sürecini anlatır mısınız?


Genelde beğendiğim fotoğrafları resmediyorum. İşe önce yapacağım resmin desenini tuvale çizmekle başlıyorum. Desen benim için resmin önemli bir unsuru bu yüzden içime sinene dek silip tekrardan çiziyorum. Ayrıntıları boyamaya özen gösterdiğimden dolayı çoğunlukla ince uçlu fırça kullanıyorum. Aynı resim üzerinde sıkılmadan aylarca çalıştığım zamanlar oluyor ama çıkardığınız esere bakınca bu size zor gelmiyor.





204 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page